Thursday, August 17, 2017

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH HAJI CIKGU NORDIN BIN JAAFAR


        Alhamdillah, syukur dan tahniah kepada En. Nordin Bin Jaafar (Guru Bahasa Melayu SKPHT) kerana telah terpilih menjadi salah seorang tetamu Allah SWT (dhaifur Rahman) ke tanah suci Makkatul Mukaramah untuk menunaikan ibadah haji pada tahun ini.
        Seluruh Warga SK Parit Haji Taib mengucapkan "Selamat Menunaikan Ibadah Haji" kepada En Nordin Bin Jaafar serta isteri dan semoga memperoleh haji yang mabrur. Kami juga mendoakan agar Allah SWT memudahkan segala urusan beliau dan isteri bagi menjalani ibadah sepanjang berada di tanah suci. 


Kami mohon kepadaMu Ya Allah! Semoga menjadikan perjalanan  mereka, perjalanan  yang penuh dengan segala kebaikan tanpa ada satu pun keburukan yang terdahulu dan yang akan datang. Sesungguhnya Dikau Maha Kuasa atas tiap sesuatu dan hanya Dikau yang layak memperkenankan doa dengan rahsia firmanMu yang hak! Sesungguhnya Allah yang mewajibkan kepadamu al-Qur’an (Wahai Muhammad), sudah tentu akan mengembalikan Dikau kepada apa yang Dikau ingini dan cintai.
Ya Allah! Jadikanlah haji mereka haji yang mabrur dan (usaha amal mereka) usaha amal yang diterima (oleh Allah) dan (dosa-dosa mereka) dosa yang diampunkan dan amal kebaikan mereka yang diterima serta pekerjaan yang tidak akan menghancurkan atau merugikan.
Ya Allah! Elakkanlah kami dan mereka daripada segala bala bencana, wabak penyakit dan jauhkanlah daripada kami dan mereka dari perasaan was-was dengan kurniaanMu dan kemuliaanMu; Wahai Tuhan yang mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan. Ya Allah! Selamatkanlah dan peliharakanlah mereka dan apa saja yang bersama mereka dan sampaikanlah (hajat) mereka dan apa saja yang bersama mereka (dibaca 3x).
Dan Dikau cucurilah dengan sepenuh rahmat ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas ahli-ahli keluarga Baginda dan seluruh sahabat Baginda. Segala pujian bagi Allah, Pencipta dan Pentadbir sekalian alam!

Baca Selanjutnya...

Friday, April 14, 2017

JENIS-JENIS TARANNMUM SECARA RINGKAS


TARANNUM BAYYATI

Perkataan bayyati adalah dari bahasa Arab yang bererti rumah atau tempat kediaman.

Sifat Tarannum Al-Bayyati

• Lembut disamping tegas.
• Sesuai dengan tobaqot sederhana.
• Harmoni.
• Berunsur ketenangan.

Peranan Tarannum Al-Bayyati

• Memantapkan persembahan.
• Sesuai sebagai tarannum pembukaan dan penutup.
• Pengukuran kepada tarannum sesudahnya.
• Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.
• Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.

TARANNUM SOBA

Bermaksud rindu. dipopularkan kini oleh qari mesir

Sifat Tarannum Soba

• Gerak ringan meresap jiwa.
• Alunan lembut yang mendayu.
• Sesuai dengan tobaqot sederhana.
• Sesuai dengan ayat memohon, merayu, merintih dan sebagainya.

Peranan Tarannum Soba

• Menenangkan persembahan.
• Membawa kekhusyukan dan keinsafan.
• Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.
• Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.

TARANNUM HIJAZ

Hijaz ialah sebuah kawasan di dalam Arab Saudi. Sangat popular sebagai suatu cabang pelopor tarannum dahulu. Tetapi kini tarannum hijaz telah diubahsuai oleh Qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.

Sifat Tarannum Hijaz

• Gerak lambat tapi berkesan.
• Ketegasan pendorong semangat.
• Kelincahan menghidupkan persembahan.
• Sesuai dengan mana-mana tobaqot.
• Sesuai dengan ayat perintah, tegas atau marah.
Peranan Tarannum Hijaz.

• Memberi semangat kepada persembahan.
• Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar.
• Memberi tenaga kepada tarannum sesudahnya.
• Menunjukkan Ketegasan kepada mesej Al-Quran.
• Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.
• Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.

TARANNUM NAHWAND

Nahwand juga adalah nama suatu tempat. Terletak di Hamadan Parsi (kini Iran). Tetapi kini tarannum nahawand telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.

Sifat Tarannum Nahwand

• Gerak ringan yang berkesan.
• Kelembutan bersopan.
• Sederhana memikat jiwa.
• Kehalusan seni.
• Sesuai dengan tobaqot sederhana.

Peranan Tarannum Nahawand

• Melembutkan bacaan.
• Menenangkan jiwa pembaca dan pendengar.
• Sesuai dengan ayat memohon, bercerita dan sebagainya.
• Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.
• Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.

TARANNUM RAST

Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi. Tetapi kini tarannum rast telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.

Sifat Tarannum Rast

• Gerak lembut disamping ketegasan.
• Kelembutan alunan.
• Lincah menyemarakkan.
• Sesuai dengan mana-mana tobaqot.
• Sesuai dengan mana-mana bentuk ayat.

Peranan Tarannum Rast

• Memberi semangat kepada persembahan.
• Memberi tenaga kepada tarannum berikutnya.
• Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar.
• Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.
• Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.

TARANNUM SIKAH

Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi). Tetapi kini tarannum Sikah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.

Sifat Tarannum Sikah

• Gerak lambat meyakinkan.
• Kelembutan menusuk kalbu.
• Berciri kesedihan dan kerintihan.
• Sesuai dengan ayat-ayat merayu, memohon, merintih dan sebagainya.
• Sesuai dengan mana-mana tobaqot.

Peranan Tarannum Sikah

• Melembutkan persembahan.
• Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar.
• Membawa kekhusukan dan keinsafan.
• Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.
• Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.

TARANNUM JIHARKAH

Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi). Tetapi kini tarannum Jiharkah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.

Sifat Tarannum Jiharkah

• Gerak ringan yang berkesan.
• Kelembutan menusuk kalbu.
• Harmoni.
• Sesuai dengan ayat-ayat merayu, memohon, merintih dan sebagainya.
• Sesuai dengan tobaqot sederhana.

Peranan Tarannum Jiharkah

• Menenangkan ketegangan persembahan.
• Melembutkan persembahan.
• Membawa kekhusukan dan keinsafan.
• Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.
• Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.


PENGENALAN TARANNUM DI MALAYSIA

Qari-qari dari Malaysia masa kini telah mempopularkan bacaan al-Quran dengan tarannum yang disusun seperti berikut:

1. Bayyati, Soba, Hijaz, Nahwand dan Rast.
2. Bayyati, Hijaz, Nahwand, Rast dan Sikah.
3. Bayyati, Nahwand, Rast, Sikah dan Jaharkah.
4. Bayyati, Soba, Nahwand, Rast dan Sikah.
5. Bayyati, Iraqi, Hijaz, Sikah dan Rast.

50% daripada qari di Malaysia membaca dengan bahagian (1) dan (2), 30% pula membaca dengan bacaan mengikut turutan (3), 15% lagi membaca dengan bahagian (4) dan 5% lagi membaca dengan bacaan mengikut turutan (5).

Namun mengikut seorang pakar tarannum di Malaysia, Hj Nik Jaafar bin Nik Ismail; susunan lagu-lagu yang popular di Malaysia ialah
1. Bayyati, Soba, Hijaz, Nahwand dan Rast.
2. Bayyati, Hijaz, Nahwand, Rast dan Sikah.
3. Bayyati, Nahwand, Rast, Sikah dan Jaharkah.
Bagi lagu-lagu lain hanya sebagai selingan sahaja.

Sumber 100% dari : http://maritarannum.blogspot.my/2013/04/jenis-jenis-tarannum-secara-ringkas.html

Baca Selanjutnya...

Tuesday, December 27, 2016

RPT PENDIDIKAN ISLAM KSSR 2017


RPT Pendidikan Islam Tahun 1 hingga Tahun 6. Para asatizah disyorkan atau digalaKkan untuk membina sendiri RPT di peringkat sekolah masing-masing mengikut kesesuaian. RPT yang dikongsikan di sini boleh dijadikan contoh untuk membina rpt di sekolah masing-masing. RPT Tahun Satu adalah  semakan bagi sesi 2017 (Sumber diperoleh dari blog Ustaz Syahmi)



Baca Selanjutnya...

RPT BAHASA ARAB KSSR TAHUN 2017


RPT Bahasa Arab. Para asatizah disyorkan atau digalaKkan untuk membina sendiri RPT di peringkat sekolah masing-masing mengikut kesesuaian. RPT yang dikongsikan di sini boleh dijadikan contoh untuk membina rpt di sekolah masing-masing. RPT Tahun Satu Semakan 2017  untuk Bahasa Arab belum ada lagi.(Sumber diperoleh dari blog Ustaz Syahmi)


Baca Selanjutnya...

DSKP PENDIDIKAN ISLAM DAN BAHASA ARAB TAHUN 1 SESI 2017



DSKP Pendidikan Islam Tahun 1, Untuk muat turun perlu seret awan ke ruangannya kemudian  klik fail dalam kotak di bawah. 

Baca Selanjutnya...

Wednesday, October 26, 2016

PENANDA WACANA BAHASA ARAB




Penanda Wacana Bahasa Arab

1- بعد ذلك  : selepas itu
2- لذلك : oleh itu
3- إذا كان اﻷمر كذلك : kalau begitu
4- علاوة على ذلك : tambahan pula
5- قبل ذلك : sebelum itu
6- ولذلك : oleh demikian
7- وعلى الرغم : walaupun/sungguhpun
8- خاصة : terutamanya
9- في البداية / في بادئ الأمر : pada awal nya
10- إن لم يكن : sekiranya tidak
11- وباﻹضافة إلى ذلك : di samping itu
12- مم لا شك : tidak di ragui
13- لا ينافي أحد أن : tidak di nafikan bahawa
14- ومع ذلك : walau bagaimanapun / namum demikian
15- وعلى سبيل المثال : sebagai contohnya
16- بناء على ذلك : berdasarkan demikian
17- في الواقع : realitinya
18- على هذا النحو : berhubung dengan itu
19- وفي الوقت نفسه : pada masa yang sama
20- وبالتالي : berikut nya
21- في نهاية المطاف : kesudahannya
22- وبذلك : dengan ini
23- وعرضا من هذا : sebalik dari
24- باختصار شديد : pendek kata
25- بسبب :oleh kerana
26- على الرغم من : meskipun
27- بعبارة أخرى : dengan kata lain
28- بعدئذ : sesudah itu
29- بيد أن : akan tetapi
30- رغم عن : walaupun
31- على كل حال : walaupun bagaimanapun juga
32- عندئذ : ketika itu
33- غير أن : akan tetapi
34- فضلا عن : di samping itu/ tambahan pula
35- من أجل / ﻹجل : oleh kerana
36- وانطلاقا من هذا : bertitik tolak daripada
37- من جانب آخر : dari sudut yang lain
38- من المعلوم أن / من المعروف أن :sebagaimana yg di ketahui bahawa
39- وبالجدير بالذكر أن : suka di ingatkan bahawa
40- قصارى القول أن : kesimpulannya
41- عندما : ketika mana
42- لا بد لنا : kita mestilah
43- من مظاهر ذلك أن :daripada fenomena itu sesungguhnya
44- مهما يكن من أمر ف... : walau apa pun yang terjadi maka
45- نظرا إلى : berdasarkan kepada/ melihat kepada
46- من خلال ذلك : menerusi perkara tersebut
47- وعلى صعيد آخر : dari aspek yang lain
48- من العوامل التي تساهم هذه الظاهرة : antara faktor2 yg menyumbang terjadinya fenomena ini
49- من الخطوات في طرق علاج :  antara langkah yang perlu dilakukan untuk 
50- من محاسن / ومن مساوي : Antara kebaikan/ antara keburukan

Baca Selanjutnya...

Monday, August 15, 2016

ADAB BELAJAR


Ini adalah adab belajar menurut Imam Al-Ghazali
1. Mendahulukan salam kepada guru dan bersalaman dengan bercium tangan sebagai tanda penghormatan- ikut jantina
 2. Jangan banyak bercakap di hadapan guru
3. Jangan bercakap jikalau tidak ditanya
4. Jangan bertanya melainkan jikalau diarah oleh guru
5. Jangan menyangkal kata-kata guru 6. Jangan mengumpat pelajar lain 7. Jangan berbisik di hadapan guru
8. Jangan berpaling kiri dan kanan
9. Jangan menyoal semasa guru kepenatan
10. Berdiri apabila guru bangun
11 Dengar dengan khusyuk ilmu yang disampaikan walaupun diulang 1000 kali 
12 Rujuk guru dalam memilih ilmu
13 Jangan duduk tempat guru

14. Jangan berjalan dihadapan guru kecuali darurat
15. Jangan ketuk pintu berulang kali hingga guru keluar menemuinya 16. Sentiasa mendapat keredhaannya dan jauhkan kemurkaannya
17. Muliakan anak-anak guru 18. Selalu berhubung dengan guru
19. Elakkan tidak menziarahi guru lebih 40 hari. Ini boleh mengurangkan keberkatan ilmu 
20. Selalu mendoakan guru selepas setiap solat lima waktu.


Elakkan makan makanan
1. Jajan 2. Air atau makanan ada semut padanya 3. Makanan fast food seperti nuggets, burger, sosej
4. Makanan yang masam seperti jeruk 5. Otak ikan 6. Makanan yang berajinomoto 
7. Makanan yang berbau busuk seperti- petai, jering dan bawang mentah
 8. Air yang terlalu manis seperti air berkaibonat –air coke , pepsi,f&nKerap makan makanan
1. 21 kismis sehari ( 7 biji 3x sehari ) – sekurang-kurangnya 9 biji ( 3 biji 3 x sehari ) / 3 biji sekali 
2. Air kacang soya sekali sehari
 
3. 2 biji kurma

4. 3 biji kacang pistachios sehari 

Baca Selanjutnya...

Thursday, June 2, 2016

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN BULAN YANG PENUH DENGAN KEBERKATAN

Baca Selanjutnya...

Thursday, April 21, 2016

MICROSOFT OFFICE 2016

Memasang (Install) Microsoft Office 2016 secara percuma

Guru- guru dan murid seluruh Malaysia yang memerlukan software original Microsoft Office 2016 terbaru (Word, Excel, Powerpoint, etc) dengan percuma boleh download menggunakan ID Yes Bestarinet masing- masing.

Selain itu, anda akan dapat 1TB OneDrive (sama mcm Dropbox) dengan percuma.

Perisian Office 2016 untuk PC, Mac, Android dan Apple iOS. 1 akaun dapat guna untuk 5 devices sekali gus.

step 1 : buka link ni https://products.office.com/EN-MY/student/office-in-education?tab=teachers
step 2 : tekan student atau teacher
step 3 : masukkan emel yes student atau teacher
step 4 : bukak emel yes tu, verify
. (Email Yes boleh dibuka di https://hopin.frogasia.com/app/me dan klik pada yesMail di tab bahagian kiri)
step 5 : download office 365 tu free, dan boleh guna one drive 1tb free.

Pakej ini jika di luar bernilai RM 29.90 sebulan, tapi kerajaan sediakan utk SEMUA GURU dan MURID tanpa apa- apa BAYARAN dan PERCUMA. Rugi kalau kita tak manfaatkan. Kerajaan dah belanja banyak untuk perisian- perisian original seperti ini untuk memudahkan kerja kita semua.

Baca Selanjutnya...

Wednesday, February 24, 2016

MODUL LATIH TUBI PENDIDIKAN ISLAM UNTUK TAHUN 6

Di sini telah dimut naik bahan atau modul latih tubi untuk murid Tahun 6 sebagai persiapan menempuh ujian Pendidikan Islam Tahun 6. Untuk muat turun sila klik pada kotak di bawah. Semoga bermanfaat.

Baca Selanjutnya...

Hubungi Admin

BAHAN KSSR UNTUK SATU MALAYSIA

KSSR Bahan Sokongan >> (NEW)
Dokumen Standard Kurikulum Pentaksiran KSSR>>

MUQADDIMAH



Sekolah Kebangsaan Parit Haji Taib terletak di Bagan Serai, di daerah Kerian dalam negeri Perak Darul Ridzuan. Sekolah ini merupakan salah sebuah sekolah yang mengikuti Program j-QAF. Program j-QAF mula diperkenalkan di sekolah Parit Haji Taib pada tahun 2007 dan adalah merupakan tahun ke-3 setelah perlaksanaan j-QAF di seluruh negara diadakan. Sekolah ini mempunyai dua orang guru j-QAF dan dua orang guru GPI.
Untuk merialisasikan programj-QAF tanpa gagal, guru GPI dan guru j-QAF di SK Parit Haji Taib ini sentiasa berganding bahu, bersatu padu dan bekerjasama dalam melaksanakan aktiviti serta program yang berkaitan. Apa yang dibanggakan, setiap aktiviti yang dilaksanakan di sekolah ini sentiasa mendapat kerjasama semua guru-guru juga kakitangan sekolah yang lain.


FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN


FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM :

Pendidikan di malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah lebih memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dab bersepadu untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bertujuan untuk melahirkan warga Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketrampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga masyarakat dan negara

MIN AINA ...ILA AINA....

PENAFIAN / DISCLAIMER

© 2009 BLOG J-QAF SK PARIT HAJI TAIB, Hakcipta Terpelihara. Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini adalah kepunyaan J-QAF SK PARIT HAJI TAIB melainkan dinyatakan sebaliknya. PIHAK JQAF SK PARIT HAJI TAIB tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP