Tuesday, December 27, 2016

RPT PENDIDIKAN ISLAM KSSR 2017


RPT Pendidikan Islam Tahun 1 hingga Tahun 6. Para asatizah disyorkan atau digalaKkan untuk membina sendiri RPT di peringkat sekolah masing-masing mengikut kesesuaian. RPT yang dikongsikan di sini boleh dijadikan contoh untuk membina rpt di sekolah masing-masing. RPT Tahun Satu adalah  semakan bagi sesi 2017 (Sumber diperoleh dari blog Ustaz Syahmi)



Baca Selanjutnya...

RPT BAHASA ARAB KSSR TAHUN 2017


RPT Bahasa Arab. Para asatizah disyorkan atau digalaKkan untuk membina sendiri RPT di peringkat sekolah masing-masing mengikut kesesuaian. RPT yang dikongsikan di sini boleh dijadikan contoh untuk membina rpt di sekolah masing-masing. RPT Tahun Satu Semakan 2017  untuk Bahasa Arab belum ada lagi.(Sumber diperoleh dari blog Ustaz Syahmi)


Baca Selanjutnya...

DSKP PENDIDIKAN ISLAM DAN BAHASA ARAB TAHUN 1 SESI 2017



DSKP Pendidikan Islam Tahun 1, Untuk muat turun perlu seret awan ke ruangannya kemudian  klik fail dalam kotak di bawah. 

Baca Selanjutnya...

Wednesday, October 26, 2016

PENANDA WACANA BAHASA ARAB




Penanda Wacana Bahasa Arab

1- بعد ذلك  : selepas itu
2- لذلك : oleh itu
3- إذا كان اﻷمر كذلك : kalau begitu
4- علاوة على ذلك : tambahan pula
5- قبل ذلك : sebelum itu
6- ولذلك : oleh demikian
7- وعلى الرغم : walaupun/sungguhpun
8- خاصة : terutamanya
9- في البداية / في بادئ الأمر : pada awal nya
10- إن لم يكن : sekiranya tidak
11- وباﻹضافة إلى ذلك : di samping itu
12- مم لا شك : tidak di ragui
13- لا ينافي أحد أن : tidak di nafikan bahawa
14- ومع ذلك : walau bagaimanapun / namum demikian
15- وعلى سبيل المثال : sebagai contohnya
16- بناء على ذلك : berdasarkan demikian
17- في الواقع : realitinya
18- على هذا النحو : berhubung dengan itu
19- وفي الوقت نفسه : pada masa yang sama
20- وبالتالي : berikut nya
21- في نهاية المطاف : kesudahannya
22- وبذلك : dengan ini
23- وعرضا من هذا : sebalik dari
24- باختصار شديد : pendek kata
25- بسبب :oleh kerana
26- على الرغم من : meskipun
27- بعبارة أخرى : dengan kata lain
28- بعدئذ : sesudah itu
29- بيد أن : akan tetapi
30- رغم عن : walaupun
31- على كل حال : walaupun bagaimanapun juga
32- عندئذ : ketika itu
33- غير أن : akan tetapi
34- فضلا عن : di samping itu/ tambahan pula
35- من أجل / ﻹجل : oleh kerana
36- وانطلاقا من هذا : bertitik tolak daripada
37- من جانب آخر : dari sudut yang lain
38- من المعلوم أن / من المعروف أن :sebagaimana yg di ketahui bahawa
39- وبالجدير بالذكر أن : suka di ingatkan bahawa
40- قصارى القول أن : kesimpulannya
41- عندما : ketika mana
42- لا بد لنا : kita mestilah
43- من مظاهر ذلك أن :daripada fenomena itu sesungguhnya
44- مهما يكن من أمر ف... : walau apa pun yang terjadi maka
45- نظرا إلى : berdasarkan kepada/ melihat kepada
46- من خلال ذلك : menerusi perkara tersebut
47- وعلى صعيد آخر : dari aspek yang lain
48- من العوامل التي تساهم هذه الظاهرة : antara faktor2 yg menyumbang terjadinya fenomena ini
49- من الخطوات في طرق علاج :  antara langkah yang perlu dilakukan untuk 
50- من محاسن / ومن مساوي : Antara kebaikan/ antara keburukan

Baca Selanjutnya...

Monday, August 15, 2016

ADAB BELAJAR


Ini adalah adab belajar menurut Imam Al-Ghazali
1. Mendahulukan salam kepada guru dan bersalaman dengan bercium tangan sebagai tanda penghormatan- ikut jantina
 2. Jangan banyak bercakap di hadapan guru
3. Jangan bercakap jikalau tidak ditanya
4. Jangan bertanya melainkan jikalau diarah oleh guru
5. Jangan menyangkal kata-kata guru 6. Jangan mengumpat pelajar lain 7. Jangan berbisik di hadapan guru
8. Jangan berpaling kiri dan kanan
9. Jangan menyoal semasa guru kepenatan
10. Berdiri apabila guru bangun
11 Dengar dengan khusyuk ilmu yang disampaikan walaupun diulang 1000 kali 
12 Rujuk guru dalam memilih ilmu
13 Jangan duduk tempat guru

14. Jangan berjalan dihadapan guru kecuali darurat
15. Jangan ketuk pintu berulang kali hingga guru keluar menemuinya 16. Sentiasa mendapat keredhaannya dan jauhkan kemurkaannya
17. Muliakan anak-anak guru 18. Selalu berhubung dengan guru
19. Elakkan tidak menziarahi guru lebih 40 hari. Ini boleh mengurangkan keberkatan ilmu 
20. Selalu mendoakan guru selepas setiap solat lima waktu.


Elakkan makan makanan
1. Jajan 2. Air atau makanan ada semut padanya 3. Makanan fast food seperti nuggets, burger, sosej
4. Makanan yang masam seperti jeruk 5. Otak ikan 6. Makanan yang berajinomoto 
7. Makanan yang berbau busuk seperti- petai, jering dan bawang mentah
 8. Air yang terlalu manis seperti air berkaibonat –air coke , pepsi,f&nKerap makan makanan
1. 21 kismis sehari ( 7 biji 3x sehari ) – sekurang-kurangnya 9 biji ( 3 biji 3 x sehari ) / 3 biji sekali 
2. Air kacang soya sekali sehari
 
3. 2 biji kurma

4. 3 biji kacang pistachios sehari 

Baca Selanjutnya...

Thursday, June 2, 2016

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN BULAN YANG PENUH DENGAN KEBERKATAN

Baca Selanjutnya...

Thursday, April 21, 2016

MICROSOFT OFFICE 2016

Memasang (Install) Microsoft Office 2016 secara percuma

Guru- guru dan murid seluruh Malaysia yang memerlukan software original Microsoft Office 2016 terbaru (Word, Excel, Powerpoint, etc) dengan percuma boleh download menggunakan ID Yes Bestarinet masing- masing.

Selain itu, anda akan dapat 1TB OneDrive (sama mcm Dropbox) dengan percuma.

Perisian Office 2016 untuk PC, Mac, Android dan Apple iOS. 1 akaun dapat guna untuk 5 devices sekali gus.

step 1 : buka link ni https://products.office.com/EN-MY/student/office-in-education?tab=teachers
step 2 : tekan student atau teacher
step 3 : masukkan emel yes student atau teacher
step 4 : bukak emel yes tu, verify
. (Email Yes boleh dibuka di https://hopin.frogasia.com/app/me dan klik pada yesMail di tab bahagian kiri)
step 5 : download office 365 tu free, dan boleh guna one drive 1tb free.

Pakej ini jika di luar bernilai RM 29.90 sebulan, tapi kerajaan sediakan utk SEMUA GURU dan MURID tanpa apa- apa BAYARAN dan PERCUMA. Rugi kalau kita tak manfaatkan. Kerajaan dah belanja banyak untuk perisian- perisian original seperti ini untuk memudahkan kerja kita semua.

Baca Selanjutnya...

Wednesday, February 24, 2016

MODUL LATIH TUBI PENDIDIKAN ISLAM UNTUK TAHUN 6

Di sini telah dimut naik bahan atau modul latih tubi untuk murid Tahun 6 sebagai persiapan menempuh ujian Pendidikan Islam Tahun 6. Untuk muat turun sila klik pada kotak di bawah. Semoga bermanfaat.

Baca Selanjutnya...

Sunday, January 31, 2016

SKPHT EXCELLENT 2016

https://youtu.be/HpjUgzV8iUw

Baca Selanjutnya...

Thursday, January 14, 2016

RPT BAHASA ARAB KSSR 2016


Assalamualaikum...di sini tuan/puan boleh muat turun Rancangan Pengajaran Bahasa Arab Tahun 1 hingga Tahun 6. Untuk muat turun sila klik pada kotak di bawah. Sebenarnya tuan/puan boleh gunakan RPT ini sebagai panduan untuk membina Rancangan Pengajaran Tahunan tuan/pan sendiri. Itu lebih digalakkan.

Baca Selanjutnya...

Hubungi Admin

BAHAN KSSR UNTUK SATU MALAYSIA

KSSR Bahan Sokongan >> (NEW)
Dokumen Standard Kurikulum Pentaksiran KSSR>>

MUQADDIMAH



Sekolah Kebangsaan Parit Haji Taib terletak di Bagan Serai, di daerah Kerian dalam negeri Perak Darul Ridzuan. Sekolah ini merupakan salah sebuah sekolah yang mengikuti Program j-QAF. Program j-QAF mula diperkenalkan di sekolah Parit Haji Taib pada tahun 2007 dan adalah merupakan tahun ke-3 setelah perlaksanaan j-QAF di seluruh negara diadakan. Sekolah ini mempunyai dua orang guru j-QAF dan dua orang guru GPI.
Untuk merialisasikan programj-QAF tanpa gagal, guru GPI dan guru j-QAF di SK Parit Haji Taib ini sentiasa berganding bahu, bersatu padu dan bekerjasama dalam melaksanakan aktiviti serta program yang berkaitan. Apa yang dibanggakan, setiap aktiviti yang dilaksanakan di sekolah ini sentiasa mendapat kerjasama semua guru-guru juga kakitangan sekolah yang lain.


FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN


FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM :

Pendidikan di malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah lebih memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dab bersepadu untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bertujuan untuk melahirkan warga Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketrampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga masyarakat dan negara

MIN AINA ...ILA AINA....

PENAFIAN / DISCLAIMER

© 2009 BLOG J-QAF SK PARIT HAJI TAIB, Hakcipta Terpelihara. Semua tulisan, pendapat, komen dan foto yang ada di blog ini adalah kepunyaan J-QAF SK PARIT HAJI TAIB melainkan dinyatakan sebaliknya. PIHAK JQAF SK PARIT HAJI TAIB tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada blog ini.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP